Golfin historia pähkinänkuoressa

Mistä kaikki oikein sai alkunsa ja millaiset juuret kiehtovalla golfilla oikein on? Kerromme tällä sivulla pähkinänkuoressa golfin historiasta.

Mistä golf sai alkunsa?

Jo vuonna 1297 Hollannissa pelattiin urheilulajia, joka muistutti golfia. Pelissä käytettiin nahkapalloa sekä keppiä ja pelin tarkoituksena oli pallon lyöminen kaukana sijainneeseen kohteeseen käyttäen mahdollisimman vähän lyöntejä kohteen saavuttamiseksi. Tästä huolimatta golfia pidetään yleensä skottien keksintönä. Peli mainitaan nimittäin nimellä gowf 1600-luvun säädöksissä, jotka on laatinut Skotlannin parlamentti. Näissä säädöksissä kielletään pelaamasta kyseistä peliä.

Toisaalta osa tutkijoista on kuitenkin sitä mieltä, että gowf viittasi toiseen peliin, joka muistutti runsaasti sellaisia pelejä kuin maahockey, hurling tai shinty, jolloin se ei olisi viitannut golfiin. Tällaiset tutkijat pitävät yleensä Hollantia golfin kotimaana. Toisaalta manner-Euroopassa on mainittu golfin tapaisia pelejä jo 1450-luvulla, joten lopulta golfin alkuperästä ei voida olla täysin varmoja. On mielenkiintoista, että Jaakko II, Skotlantia 1450-luvulla hallinnut kuningas, kielsi golfin tapaisen pelin sen vuoksi, että hänen mielestään sen pelaamisen vuoksi hänen alamaisensa eivät harjoitelleet riittävästi jousiammuntaa. Maanpuolustuksen vuoksi jousiammunta oli kuninkaan näkökulmasta katsottuna ymmärrettävästi golfia mielekkäämpää ja tärkeämpää puuhaa.

Moderni golf sai alkunsa Skotlannissa

Vaikka golfin varhaisimmista esi-isistä voidaankin kiistellä, niin se tiedetään, että nykyisessä muodossaan golf sai alkunsa Skotlannissa. Monet golfauskulttuuriin liittyvät piirteet ovat myös lähtöisin juurikin Skotlannista. Tällaisia piirteitä ovat esimerkiksi golfklubien jäsenyys, pysyvien golfkenttien luominen, ensimmäisten kirjallisten sääntöjen laatiminen sekä 18-reikäisen golfkentän muodostuminen vakioksi. Esimerkiksi virallisissa golfkilpailuissa noudatettava rakenne on kehittynyt Skotlannin alueella. Modernin golfin voidaankin sanoa levinneen ensin Skotlannista läheiseen Englantiin, josta se lähti leviämään muualle.

The Old Links -niminen kenttä on vanhin yhä edelleen käytössä oleva kenttä maailmassa. Kyseinen kenttä sijaitsee Musselburghissa ja se on perustettu vuoden 1672 tienoilla. Alkujaan kentässä oli seitsemän reikää. Musselburgh Golf Clubilla on pitkät perinteet, koska itse klubi perustettiin 1774. Kentän ympärillä on liikkunut huhuja, joiden mukaan Maria Stuart, Skotlannin kuningatar, olisi käyttänyt kenttää jo 1567 eli paljon ennen vuotta 1672, jota pidetään yleisesti kentän arvioituna perustamisvuotena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *